Pyszne, puszyste, mięciutkie ciasto z dodatkiem owoców.
Podstawowe składniki które każdy ma w domu. Sekret polega na ubiciu
piany z białek. Dzięki temu, ciasto jest tak puszyste.
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
dowolne owoce (u mnie brzoskwinie i jabłko)
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dosypując powoli cukier.
Następnie dodać żółtka, ubijać jeszcze chwilę.
W kolejnym kroku powoli wlewać olej, cały czas ubijając, ale na niższych obrotach.
Ubijać tylko chwilę, żeby olej połączył się z jajkami. Masa powinna dalej być puszysta.
Na koniec do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać delikatnie łyżką. Tak przygotowane ciasto przełożyć na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć pokrojone owoce.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 40-45 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
I znowu ciasto jak puszek! Ale ty dopieszczasz swoją rodzinkę :-)
OdpowiedzUsuńTrzeba sobie dogadzać :)
UsuńNo moja żona kazała przeczytać w składniki co to za ciasto i tak dalej jak upiecze to dam komentarz jak mi smakowało a tym razem pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam na opinie. Pozdrawiam :)
UsuńCudowne ciasto a wszystkie twoje zdjęcia na 🏅🏅🏅🏅🏅
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń