piątek, 28 października 2022

Grzanki.

 


Grzanki to świetny dodatek do zupy krem, lub sałatek. Nie musicie kupować 
grzanek w sklepie, bo szybko i prosto zrobicie je w domu. Moje grzanki są typowo 
swojskie, bo zrobione ze swojskiego chleba. Kto czasem zagląda na mój blog, 
to wie, że ja chleba nie kupuję. 
Do grzanek możecie  wykorzystać nieświeże pieczywo, w ten sposób 
nic się nie zmarnuje. 
Możecie użyć dowolnych ziół. Ja najbardziej lubię oregano i tymianek. 
Grzanki możecie przechowywać nawet do dwóch tygodni, zamknięte 
w szczelnym pojemniku.


Składniki:
4 kromki chleba
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka oregano
duża szczypta tymianku 
2-3 łyżki oliwy z oliwek 

Wykonanie:
Chleb pokroić w kostkę. 


Przełożyć do miski. 
Posypać przyprawami i skropić oliwą. Wymieszać.


Tak przygotowane pieczywo rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 10 minut. 

Grzanki przechowywać w szczelnym pojemniku.




 

2 komentarze:

  1. Zawsze sobie obiecuję, że narobię sobie takich grzaneczek "na zaś" (bo też mam własne pieczywo), a potem się okazuje, że trzeba robić na cito! Może twój wpis mnie zmobilizuje :-) Buźka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, ale z tym robieniem na zaś, to jest różnie. Często podbieramy z pudełeczka tak na jedno chrupnięcie i tak czy siak trzeba robić jak są potrzebne :)

      Usuń