wtorek, 18 października 2022

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

 


Coś dla wielbicieli makaronu i szpinaku. Danie które przygotujecie w kilka chwil. 
Coś z cyklu szybko, prosto i smacznie. Odrobina boczku, dodaje smaku,
a śmietanka fajnie wszystko łączy. 
Danie przygotowane dla 2 osób. 

Składniki:
200 g. szpinaku świeżego
50 g. boczku wędzonego
60 g. suszonych pomidorów z zalewy
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki śmietanki 30 %
50 g. sera żółtego (u mnie mozzarella)
200 g. makaronu (u mnie rurki).
sól, pieprz 
1/2 łyżki masła
2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów 

Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, często mieszając. 
Kiedy zacznie się wytapiać dodać pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory i olej 
z pomidorów. 


Podsmażyć około 5 minut często mieszając. Następnie dodać masło, 
kiedy się roztopi dodać szpinak, smażyć aż zwiędnie.


Dodać drobno pokrojony czosnek, smażyć jeszcze kilka sekund i wlać śmietankę. 
Przykryć i dusić jeszcze około 5 minut, żeby sos trochę zgęstniał. 
Przyprawić solą i pieprzem.


Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 

Ugotowany makaron dodać do gorącego sosu. Wymieszać.  
Posypać utartą mozzarellą i jeszcze raz wymieszać. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz