Coś dla wielbicieli makaronu i szpinaku. Danie które przygotujecie w kilka chwil.
Coś z cyklu szybko, prosto i smacznie. Odrobina boczku, dodaje smaku,
a śmietanka fajnie wszystko łączy.
Danie przygotowane dla 2 osób.
Składniki:
200 g. szpinaku świeżego
50 g. boczku wędzonego
60 g. suszonych pomidorów z zalewy
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki śmietanki 30 %
50 g. sera żółtego (u mnie mozzarella)
200 g. makaronu (u mnie rurki).
sól, pieprz
1/2 łyżki masła
2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, często mieszając.
Kiedy zacznie się wytapiać dodać pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory i olej
z pomidorów.
Podsmażyć około 5 minut często mieszając. Następnie dodać masło,
kiedy się roztopi dodać szpinak, smażyć aż zwiędnie.
Dodać drobno pokrojony czosnek, smażyć jeszcze kilka sekund i wlać śmietankę.
Przykryć i dusić jeszcze około 5 minut, żeby sos trochę zgęstniał.
Przyprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Ugotowany makaron dodać do gorącego sosu. Wymieszać.
Posypać utartą mozzarellą i jeszcze raz wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz