wtorek, 7 czerwca 2022

Szybkie ciasto czekoladowe z orzechami.

 


Bardzo szybkie, bardzo proste i bardzo pyszne. Tak można określić to ciasto. 
Składniki wrzucamy do miski mieszamy i na blaszkę. 
Kiedy się upiecze dekorujemy polewą i zajadamy. 
Ciasto jest naprawdę pyszne. Miękkie i wilgotne. Spróbujcie koniecznie. 
Ciasto można też posypać cukrem pudrem, ale polewa dopełnia całości. 
Polecam z polewą :) 
Piekłam w blaszce 32x23 

Składniki:
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki oleju
3 łyżki powideł
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka
2 łyżki kakao
50 g. czekolady mlecznej
2 garście orzechów (u mnie laskowe i ziemne)

Polewa:
100 g. śmietanki 30 %
50 g. czekolady mlecznej
50 g. czekolady gorzkiej 

Wykonanie:
Czekoladę i orzechy posiekać nożem.

Do miski wsypać cukier, wlać mleko i olej. Dodać mąkę i powidła. 


Wymieszać łyżką, lub trzepaczką. Następnie dodać proszek, sodę, jajka, kakao 
i posiekaną czekoladę z orzechami. 


Ponownie wymieszać do połączenia składników. 
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 40-45 minut. 
Wystudzone ciasto udekorować polewą.

Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać 
aż powstanie gładka polewa. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz