piątek, 10 czerwca 2022

Drożdżówki z truskawkami.

 


W sezonie truskawkowym, nie może u mnie zabraknąć drożdżówek z truskawkami. 
Chyba nawet nie muszę ich za bardzo reklamować. Pyszne ciasto drożdżowe, truskawki 
i cukier puder. Coś wspaniałego.....
Zawsze robiłam z kruszonką, albo lukrem tym razem wersja uproszczona :) 
Wypatrzyłam drożdżówki z pudrem na Instagramie i tak mi się spodobały, że moje 
bułeczki też posypałam pudrem. 


Składniki:
3/4 szklanki ciepłego mleka (150 g)
25 g. drożdży świeżych
3 łyżki cukru
350 g. mąki pszennej tortowej
szczypta soli
50 g. masła 
1 jajko

Truskawki:
200 g. truskawek
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
1 żółtko+ łyżka mleka

Wykonanie:
Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.

Mleko wlać do miski, dodać cukier i wkruszyć drożdże. 
Wymieszać i zostawić na 10-15 minut. 
Następnie wsypać mąkę, sól, wbić jajko i wlać przestudzone masło. 
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę.
Uformować wałek i podzielić na 9 równych części. 
Z każdej części zrobić kulkę. Następnie nakryć je ściereczką i zostawić na 10 minut. 



Truskawki umyć i usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki, jeśli są większe 
to na ósemki. Dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. 

Kulki ciasta spłaszczyć na placek i ułożyć na blaszce wyłożonej 
papierem do pieczenia. 
W każdym placku zrobić wgłębienie dnem szklanki. 
Ciasto pod szklanką powinno być cienkie. 


W powstałe dołki włożyć po łyżce truskawek. 


Żółtko wymieszać z łyżką mleka i posmarować brzegi bułek. 


Bułeczki zostawić jeszcze na 10-15 minut do napuszenia. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 20-25 minut. 


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 







4 komentarze: