Pomidory o tej porze roku smakują najlepiej. Właśnie teraz jemy ich najwięcej.
Dlatego polecam dziś pomidory pod pierzynką. Plastry pomidorów, posypane
serem żółtym i polane sosem czosnkowym.
Fajna przekąska na imprezę, ale też świetny dodatek do grilla czy obiadu.
Składniki:
2 pomidory (300 g.) miałam malinowe
80 g. sera żółtego (u mnie mozzarella)
szczypiorek
sól, pieprz
Sos czosnkowy:
1 pełna łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka gęstej śmietany
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać majonez, jogurt i śmietanę.
Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.
Gotowy sos schłodzić w lodówce.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry.
Ułożyć na talerzu, lub półmisku.
Posypać delikatnie solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
Ser zetrzeć na tarce, wyłożyć na pomidory.
Wszystko przykryć sosem czosnkowym.
Na pewno są pyszne :-) Wykorzystam ten przepis, gdy moje pomidory dojrzeją (na razie są wielkości czereśni ;-D)
OdpowiedzUsuńP.S. Ten "Anonim" to ja - Marzynia, wielbicielka twojego bloga :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło Marzyniu. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńIdealna opcja na grilla, szczególnie dobrze będzie się komponować z produktami na grilla od ZMKarol z Podlasia- polecam ich wyjątkowe wyroby.
OdpowiedzUsuń