Podstawowe ciasto ucierane, które robię bardzo często. Dodaję dodatkowe składniki
i za każdym razem mogę mieć coś innego. Tym razem dodałam białą czekoladę,
truskawki i dodatkowo zrobiłam kruszonkę. Dla podkręcenia smaku zrobiłam jeszcze
polewę z białej czekolady. Niebo w gębie.
Jest tak pyszne, że ani się nie obejrzycie, a już zniknie.
Koniecznie spróbujcie i dajcie znać czy smakowało.
Składniki:
250 g. masła, lub margaryny (polecam masło)
3/4 szklanki cukru
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g. białej czekolady
truskawki, lub inne owoce
Kruszonka:
50 g. masła
4 łyżki mąki
3 łyżki cukru
Polewa:
60 g. białej czekolady
40 g. śmietanki 30%
Wykonanie:
Czekoladę posiekać nożem.
Truskawki umyć i usunąć szypułki.
Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas miksując.
Kiedy składniki się połączą, dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Ponownie zmiksować do połączenia składników. Na koniec, dodać posiekaną
białą czekoladę i wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć połówki truskawek, rozcięciem do góry.
Składniki na kruszonkę przełożyć do miseczki.
Rozgnieść palcami, żeby powstała kruszonka.
Gotową kruszonką posypać ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 40-45 minut.
Wystudzone ciasto udekorować polewą.
Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać,
aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.
Witam, jaki rozmiar blachy? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBlaszka 32x23
UsuńOoo, to ciasto też jest niezwykle kuszące! Dobrze, że mąż nie zagląda mi przez ramię, bo już by mnie zagnał do kuchni ;-)
OdpowiedzUsuńCiacho pyszne. Nie czekaj na męża tylko rób 😄
Usuń