czwartek, 2 czerwca 2022

Frużelina truskawkowa.

 


Domowa frużelina najlepiej smakuje z sezonowych owoców. 
Dlatego dziś truskawkowa. Świetna do zajadania samodzielnie, do naleśników, 
gofrów, deserów. 
Zrobiłam naleśniki, było pysznie :)


Składniki:
600 g. truskawek
1 łyżeczka soku z cytryny 
3 łyżki cukru ( w zależności od słodkości truskawek)
1/4 szklanki wody
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Truskawki umyć i usunąć szypułki. 
Pokroić na ćwiartki i przełożyć do garnka. Dodać cukier i podgrzać. 


Gotować na małym gazie  5-7 minut, następnie dodać sok z cytryny. 
Mąkę wymieszać z wodą tak żeby nie było grudek. Wlać do truskawek 
i mieszać aż zgęstnieje. Wyłączyć gaz. 

Frużelinę można wykorzystać na bieżąco, lub przełożyć do wyparzonych 
słoiczków i zapasteryzować. 





Przepis w Waszym wykonaniu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz