sobota, 19 marca 2022

Chlebek z prażoną cebulką.

 


Domowe pieczywo, to moja słabość. Uwielbiam je piec i uwielbiam jeść. 
Na blogu jest dość dużo przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki. 
Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie.  Dziś mam propozycję chleba z dodatkiem 
prażonej cebulki. Jak on ładnie pachnie....
Cebulki nie jest za dużo, jest tylko delikatnie wyczuwalna. 
Spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało. 
Będzie mi bardzo miło jeśli przyślecie fotki:)


Składniki:
350 g. ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
20 g. drożdży
500 g. mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
1 łyżka siemienia lnianego mielonego
2 pełne łyżki prażonej cebulki
3 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
Wodę wlać do miski. Dodać drożdże i cukier. 
Wymieszać i zostawić na 10-15 minut. 
Następnie wsypać mąkę, sól, siemię lniane i prażoną cebulkę. 
Na koniec wlać oliwę z oliwek.


Wyrobić robotem lub mikserem z hakami. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut. 


Po tym czasie przełożyć ciasto do keksówki wysmarowanej masłem 
i posypanej mąka. Zostawić jeszcze na 15-20 minut, żeby chlebek podrósł 
do brzegów foremki. Dodatkowo można posypać wierzch chleba mąką.


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 1 godzinę. 
Po upieczeniu od razu wyciągnąć z foremki i wystudzić na kratce. 






Chlebek w Waszym wykonaniu :)



2 komentarze:

  1. Chlebek wygląda niezwykle smakowicie i pachnie aż przez ekran. No i bardzo mi się podoba niezamierzenie śmieszny tytuł posta :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha,ha,ha... Dziękuję za czujność. Ale się uśmiałam. No cóż, zdarza się:) Złośliwość literówki. W każdym razie chlebek jest pyszny czy z prażoną czy porażoną cebulką:)

      Usuń