Dziś mam dla Was fajny przepis na bułeczki z serem żółtym.
Ser jest w cieście i na wierzchu bułek. Dzięki temu, że ser jest w cieście, bułeczki
mają delikatny serowy posmak. Ser zapieczony na bułkach sprawia, że wierzch bułek
przyjemnie chrupie.
Ciężko jest opisać jak pyszne są te bułki, po prostu musicie je zrobić i sami ocenić.
Przepis od Moniki z bloga Pysznie czy przepysznie
Składniki:
100 g. sera żółtego
150 g. ciepłego mleka
100 g. ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
25 g. drożdży
400 g. mąki pszennej (użyłam typ 550)
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
Wykonanie:
Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Wodę i mleko wlać do miski, dodać cukier i wkruszyć drożdże.
Wymieszać i odstawić na 10 minut.
Następnie wsypać mąkę, sól i połowę utartego sera. Wlać olej i wyrobić robotem,
lub mikserem z hakami.
Wyrobione ciasto posypać na wierzchu mąką i nakryć ściereczką.
Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
Będzie się trochę kleić.
Podzielić ciasto na 8 części.
Z każdej części uformować bułkę.
Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawić na 15-20 minut do napuszenia.
Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać serem żółtym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec 20 -25 minut.
W zależności od piekarnika.
Bułki w Waszym wykonaniu.
Kasia już upiekła i bardzo chwaliła :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz