czwartek, 17 marca 2022

Rogaliki trzyskładnikowe.

 


Pyszne kruche rogaliki, do zrobienia których potrzebujemy tylko trzech składników. 
Jakiś czas temu były bardzo modne. Ostatnio sobie o nich przypomniałam i zrobiłam. 
Przepis był już na blogu, ale przy okazji postanowiłam go odświeżyć. 
Rogaliki są szybkie i proste do zrobienia,  smakują jak kruche. 
Wystarczy zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. Po godzince zawijacie już rogaliki.
Nadziewać można według uznania. Co kto lubi.
Tym razem zrobiłam z nutellą, ale pyszne są z marmoladą, z prażonymi jabłkami, 
z różnego rodzaju dżemami.
Za każdym razem mogą być inne.


Składniki:
3 szklanki mąki (moja szklanka ma 230 ml.)
1 kostka margaryny (250 g.)
1 mała, gęsta śmietana 18% (200 g.)

Dodatkowo:
dowolne nadzienie (u mnie nutella)
cukier puder


Wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, wysiekać z margaryna, na koniec dodać
śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. 
Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą
i wstawić na godzinę do lodówki.


Po tym czasie, ciasto podzielić na 4 części.
Każdą część rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów.
Na szerokim brzegu ułożyć nadzienie i zawijać rogaliki.


Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz