Moje ostatnie odkrycie. Chlebek na maślance.
Prosty i szybki w przygotowaniu, a smakuje obłędnie, jak wszystkie domowe chleby.
Wypatrzyłam go w internecie i musiałem wypróbować.
Proporcje zrobiłam według siebie.
Chlebek jest bardzo smaczny, ma miękki i wilgotny miąższ.
Bardzo Wam polecam swojskie chleby. Zapach podczas pieczenia
jest wspaniały, a smak.....
Musicie koniecznie spróbować.
Składniki:
250 g. maślanki
1/2 szklanki ciepłej wody
25 g. drożdży
1/2 łyżeczki cukru
400 g. mąki pszennej typ 650
100 g. mąki żytniej razowej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Drożdże i cukier dodać do wody i wymieszać. Odstawić na kilka minut.
Do miski wlać maślankę (powinna być w temperaturze pokojowej), wsypać
obie mąki, sól, wlać zaczyn i olej.
Wyrobić robotem lub mikserem z hakami. Następnie nakryć miskę z ciastem
na chleb ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je do keksówki wysmarowanej masłem
i posypanej mąka.
Wierzch chleba posmarować maślanką i posypać makiem i sezamem.
Jeśli nie macie maku i sezamu, to można posypać mąką.
Tak przygotowany chleb odstawić jeszcze na 15-20 minut, żeby podrósł
do brzegów foremki.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, około 1 godzinę.
Po upieczeniu od razu wyciągnąć z foremki i wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz