Ciasto które zrobiłam na Dzień Kobiet. Powstało spontanicznie.
Chciałam zrobić coś pysznego, ale w miarę szybkiego i prostego w przygotowaniu.
Upiekłam biszkopt, przełożyłam go ubitą śmietaną z dodatkiem nutelli.
Na wierzchu polewa czekoladowa i mielone migdały. Wyszło pysznie.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Piekłam w blaszce 23x32
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
6 łyżek mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem śmietankowy:
500 ml. śmietanki 30%
3 łyżki nutelli
Polewa:
70 g. czekolady (u mnie mleczna i biała)
50 g. śmietanki 30 %
Dodatkowo:
mielone migdały do posypania na polewę
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie miksując, stopniowo
dodawać cukier. W kolejnym kroku dodać żółtka.
Ubijać jeszcze chwilę.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej
i wymieszać łyżką.
Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę, wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni 25-30 minut.
Upieczony biszkopt wystudzić.
Śmietankę ubić. Dodać nutellę i ubijać jeszcze chwilę do połączenia.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
Na jeden blat wyłożyć masę śmietankową.
Przykryć drugim blatem.
Śmietankę na polewę podgrzać. Dodać połamaną czekoladę i mieszać,
aż czekolada się rozpuści.
Wierzch ciasta udekorować polewą.
Dodatkowo posypałam ciasto mielonymi migdałami.
Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz