Ostatnio na Instagramie wypatrzyłam placek po żydowsku.
Placek po węgiersku znam i bardzo lubię, ale po żydowsku.....? Nie słyszałam.
Jest to placek ziemniaczany, w środku surówka z białej kapusty i smażona pierś
kurczaka. Wierzch polany sosem czosnkowym.
Placki ziemniaczane w domu lubią wszyscy, więc koniecznie musiałam wypróbować.
Bardzo nam smakowało, dlatego zapisuję przepis, bo zostanie z nami na stałe.
Mówię Wam, pycha.
Masa na placki zrobiona po mojemu. Placek fajnie się smaży i dobrze przewraca
się na patelni.
Składniki na 5 placków.
Składniki:
1 kg. ziemniaków
1 cebula
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
pieprz
2 piersi z kurczaka (600 g)
przyprawa kebab gyros
Surówka:
1/4 główki kapusty białej (u mnie 500 g.)
1 większą marchewka
1/2 małej cebuli
1 pełna łyżeczka musztardy
sól (dałam niecałe pół łyżeczki)
pieprz według uznania
kilka kropel soku z cytryny
Sos czosnkowy:
1 mała śmietana gęsta 18 % (200 g)
1 mały jogurt naturalny (150 g)
2-3 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę poszatkować. Zasypać solą (dałam niecałe pół łyżeczki) i ugnieść
chwilę dłonią. Odstawić na 15-20 minut.
Po tym czasie dodać utartą na tarce marchewkę i drobno pokrojoną cebulę.
Przyprawić pieprzem, dodać musztardę i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać.
Surówkę odstawić do lodówki żeby się przegryzła.
Przygotować sos czosnkowy.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać resztę składników i wszystko
razem wymieszać. Odstawić do lodówki na czas przygotowania placków.
Piersi pokroić w kostkę. Przyprawić i odstawić na 20-30 minut.
Następnie usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce, lub zmielić w maszynce, albo robocie.
Cebulę obrać i zetrzeć razem z ziemniakami.
Zostawić na kilka minut, żeby oddzieliła się woda.
Powstałą wodę delikatnie odlać do szklanki i odstawić.
Do ziemniaków dodać jajka, mąkę, sól pieprz.
Ze szklanki z wodą, delikatnie odlać wodę, tak żeby została skrobia, która
się oddzieliła i osiadła na dnie. Powstałą skrobię dodać do masy ziemniaczanej.
Wszystko razem wymieszać.
Na patelni rozgrzać trochę oleju.
Wykładać łyżką masę ziemniaczaną (u mnie 5 łyżek na jeden placek) i smażyć
z obu stron na rumiano.
Usmażony placek przełożyć na talerz, na połowie wyłożyć surówkę,
następnie usmażone piersi.
Przykryć drugą połową placka i polać sosem czosnkowym.
Przepis w Waszym wykonaniu.
Placek w wykonaniu Agi M.
Dzięki. Zajrzę na pewno :)
OdpowiedzUsuńI ja myślę, że to bardzo smaczna propozycja, chociaż nie wiem, czy ma coś wspólnego z Żydami :-)
OdpowiedzUsuńTo pewnie jest tak, jak z rybą po grecku, pierogami ruskimi itp. :) Wiem tyle, że smakuje obłędnie :)
Usuń