wtorek, 9 listopada 2021

Placek po żydowsku.

 


Ostatnio na Instagramie wypatrzyłam placek po żydowsku. 
Placek po węgiersku znam i bardzo lubię, ale po żydowsku.....? Nie słyszałam. 
Jest to placek ziemniaczany, w środku surówka z białej kapusty i smażona pierś 
kurczaka. Wierzch polany sosem czosnkowym. 
Placki ziemniaczane w domu lubią wszyscy, więc koniecznie musiałam wypróbować.
Bardzo nam smakowało, dlatego zapisuję przepis, bo zostanie z nami na stałe. 
Mówię Wam, pycha. 
Masa na placki zrobiona po mojemu. Placek fajnie się smaży i dobrze przewraca 
się na patelni. 
Składniki na 5 placków.

Składniki:
1 kg. ziemniaków
1 cebula
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
pieprz

2 piersi z kurczaka (600 g)
przyprawa kebab gyros

Surówka:
1/4 główki kapusty białej (u mnie 500 g.)
1 większą marchewka
1/2 małej cebuli 
1 pełna łyżeczka musztardy
sól (dałam niecałe pół łyżeczki)
pieprz według uznania
kilka kropel soku z cytryny

Sos czosnkowy:
1 mała śmietana gęsta 18 % (200 g)
1 mały jogurt naturalny (150 g)
2-3 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz

Wykonanie:
Kapustę poszatkować. Zasypać solą (dałam niecałe pół łyżeczki) i ugnieść 
chwilę dłonią. Odstawić na 15-20 minut. 


Po tym czasie dodać utartą na tarce marchewkę i drobno pokrojoną cebulę. 
Przyprawić pieprzem, dodać musztardę i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać. 
Surówkę odstawić do lodówki żeby się przegryzła.


Przygotować sos czosnkowy.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać resztę składników i wszystko 
razem wymieszać. Odstawić do lodówki na czas przygotowania placków.

Piersi pokroić w kostkę. Przyprawić i odstawić na 20-30 minut. 
Następnie usmażyć na niewielkiej ilości oleju. 

Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce, lub zmielić w maszynce, albo robocie. 
Cebulę obrać i zetrzeć razem z ziemniakami. 
Zostawić na kilka minut, żeby oddzieliła się woda. 
Powstałą wodę delikatnie odlać do szklanki i odstawić. 

Do ziemniaków dodać jajka, mąkę, sól pieprz. 


Ze szklanki z wodą, delikatnie odlać wodę, tak żeby została skrobia, która 
się oddzieliła i osiadła na dnie. Powstałą skrobię dodać do masy ziemniaczanej. 
Wszystko razem wymieszać.

Na patelni rozgrzać trochę oleju. 
Wykładać łyżką masę ziemniaczaną (u mnie 5 łyżek na jeden placek) i smażyć 
z obu stron na rumiano. 


Usmażony placek przełożyć na talerz, na połowie wyłożyć surówkę, 
następnie usmażone piersi.


Przykryć drugą połową placka i polać sosem czosnkowym.





Placek w wykonaniu Agi M.


4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    - www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    - www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    -https://www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja myślę, że to bardzo smaczna propozycja, chociaż nie wiem, czy ma coś wspólnego z Żydami :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pewnie jest tak, jak z rybą po grecku, pierogami ruskimi itp. :) Wiem tyle, że smakuje obłędnie :)

      Usuń