Pyszne, mięciutkie bułeczki drożdżowe z kawałkami czekolady. Myślę, że nie tylko
dzieci będą nimi zachwycone. Świetne do zajadania samodzielnie z dżemem,
lub samym masłem. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, lub pracy.
Jeśli nie macie kropelek czekoladowych, to wystarczy drobno pokroić czekoladę gorzką.
Kropelki czekoladowe znajdziecie na allegro.
Składniki:
1 szklanka ciepłego mleka
50 g. masła
25 g. drożdży
3 łyżki cukru
3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
100 g. kropelek czekoladowych
Dodatkowo:
żółtko + łyżka mleka do posmarowania bułek
Wykonanie:
Masło roztopić i przestudzić. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże i cukier.
Wymieszać i odstawić na 15 minut.
Wsypać mąkę i sól. Dodać jajko i roztopione masło.
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę.
Rozciągnąć i dodać kropelki czekoladowe.
Rozciągać ciasto i zagnieść, tak żeby czekolada rozłożyła się w cieście.
Następnie podzielić ciasto na 9 części. Z każdej części uformować bułeczkę.
Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakryć ściereczką i zostawić na 15 minut do napuszenia.
Przed włożeniem do piekarnika, nasmarować wierzch bułek żółtkiem
wymieszanym z mlekiem.
Piec w temperaturze 180 stopni, 25-30 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu.
Brawo są piękne też ubielbiam a nawet kocham pięć bułeczki drożdżowe różnego rodzaju
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja. Nie ma to jak swojskie :)
UsuńRzeczywiście - są smakowite!
OdpowiedzUsuń