Ciasto które robię od lat. Smakuje wszystkim domownikom. Przepis był już na blogu,
ale było tylko zdjęcie gotowego już ciasta. Postanowiłam odświeżyć przepis i dodać
więcej zdjęć. Zbliżają się święta więc może skorzystacie.
Ciasto na spód, robię z przepisu cioci, masę makową użyłam z puszki,
ale jak najbardziej możecie zrobić swojską. Warstwa sernika jest z przepisu babci.
Całość smakuje pysznie.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
200 g. masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
Składniki na masę makową:
1 puszka masy makowej z bakaliami (850 g.)
1 białko
3 płaskie łyżki bułki tartej
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu
8 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g. roztopionego masła
Wykonanie:
Mąkę, cukier i cukier waniliowy wysypać na stolnicę, dodać masło i wysiekać.
Na koniec dodać jajko i żółtko (białko zostawić do maku).
Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem
do pieczenia.
Wałkuję ciasto na papierze i wkładam do blaszki. Tak jest łatwiej.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
200 stopni i podpiec 15 minut.
Zostawić do wystudzenia.
Masę makową wyłożyć do miski,dodać bułkę tartą i wymieszać.
Na koniec dodać pianę ubitą z białka i delikatnie połączyć z masą.
Twaróg zmielić. Dodać żółtka, mąkę i cukier. Zmiksować, Dodać roztopione
i przestudzone masło. Ponownie zmiksować do połączenia składników.
Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
Na wystudzone ciasto wyłożyć masę makową, następnie masę serową.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni 1 godzinę.
Po upieczeniu nie otwieram piekarnika, zostawiam w nim ciasto do wystudzenia.
Wierzch posypałam cukrem pudrem.
To jedno z moich ulubionych ciast - obowiązkowa pozycja na świątecznym stole :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Na święta obowiązkowo:)
Usuń