Często robię ten sos do makaronu. Przepis był już na blogu, ale na samym początku
i było tylko jedno zdjęcie.
Wczoraj przy okazji obiadu, zrobiłam zdjęcia, więc mogę odświeżyć przepis.
Jest to naprawdę smaczne i szybkie w przygotowaniu danie.
Dzięki dodatkowi serka topionego sos się zagęszcza i jest przyjemnie kremowy.
Robię go też, kiedy w lodówce zalega wędlina. To fajny sposób na jej wykorzystanie.
Spróbujcie, może i Wam posmakuje :)
Z podanych składników zrobiłam 3 porcje.
Składniki:
200 g. boczku
150 g. szynki wędzonej
300 g. pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 kartonik śmietanki 30 % (330 ml.)
1 szklanka wody
100 g. serka topionego
sól, pieprz
2 duże szczypty tymianku
250 g. dowolnego makaronu (miałam kokardki)
Wykonanie:
Boczek ,szynkę,cebulę,czosnek i pieczarki pokroić w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić najpierw boczek, jak się trochę wytopi dodać
szynkę, po kilku minutach dodać cebulkę, następnie czosnek i pieczarki.
Smażyć kilka minut co jakiś czas mieszając. Przyprawić solą i pieprzem.
Wlać śmietankę i zagotować.
Następnie wlać wodę. Przykryć i gotować około 10 minut na małym gazie.
Dodać serek topiony pokrojony na kawałki. Gotować, aż serek się roztopi.
Dodać tymianek i jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem do smaku.
Gotować jeszcze około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wyłożyć na talerze.
Na makaron wyłożyć sos. Można posypać utartym serem żółtym.
Przepis w Waszym wykonaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz