środa, 3 listopada 2021

Makaron z sosem śmietanowym z pieczarkami.

 


Często robię ten sos do makaronu. Przepis był już na blogu, ale na samym początku 
i było tylko jedno zdjęcie. 
Wczoraj przy okazji obiadu, zrobiłam zdjęcia, więc mogę odświeżyć przepis. 
Jest to naprawdę smaczne i szybkie w przygotowaniu danie.
Dzięki dodatkowi serka topionego sos się zagęszcza i jest przyjemnie kremowy. 
Robię go też, kiedy w lodówce zalega wędlina. To fajny sposób na jej wykorzystanie. 
Spróbujcie, może i Wam posmakuje :) 
Z podanych składników zrobiłam 3 porcje.


Składniki:
200 g. boczku
150 g. szynki wędzonej
300 g. pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 kartonik śmietanki 30 % (330 ml.)
1 szklanka wody
100 g. serka topionego
sól, pieprz
2 duże szczypty tymianku
250 g. dowolnego makaronu (miałam kokardki)

Wykonanie:
Boczek ,szynkę,cebulę,czosnek i pieczarki pokroić w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić najpierw boczek, jak się trochę wytopi dodać 
szynkę, po kilku minutach dodać cebulkę, następnie czosnek i pieczarki.


Smażyć kilka minut co jakiś czas mieszając. Przyprawić solą i pieprzem.
Wlać śmietankę i zagotować. 


Następnie wlać wodę. Przykryć i gotować około 10 minut na małym gazie. 
Dodać serek topiony pokrojony na kawałki. Gotować, aż serek się roztopi. 
Dodać tymianek i jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem do smaku. 
Gotować jeszcze około 5 minut, aż sos zgęstnieje.


Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wyłożyć na talerze. 
Na makaron wyłożyć sos. Można posypać utartym serem żółtym. 



Przepis w Waszym wykonaniu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz