Słodkie duszki, to nic innego jak zwykłe bezy. Mają namalowane oczy i buźki
przez co przypominają wesołe duszki. Myślę, że dzieci chętnie pomogą
w przygotowaniu takich łakoci. Na pewno sprawi im to ogromna frajdę.
Przyznaję, że ja sama miałam niezłą zabawę przy malowaniu ich czekoladą :)
Wprawdzie u nas w domu nie ma małych dzieci, ale jest w rodzinie pewien
mały młodzieniec i to z myślą o nim powstały te duszki.
Składniki:
4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
2 kostki czekolady gorzkiej
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Następnie po łyżce wsypywać cukier, cały czas ubijając.
Po dodaniu każdej porcji cukru ubijać chwilę żeby cukier się rozpuścił i dopiero
wtedy dodać kolejną porcję.
Całe ubijanie trwało u mnie ponad 20 minut. Piana powinna być gęsta i szklista.
Ubitą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego (bez żadnej tylki) z wyciętym
otworem i wyciskać duszki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Suszyć w piekarniku nagrzanym do temperatury 100 stopni góra, dół
z termoobiegiem, przez 2 godziny.
Następnie uchylić piekarnik i zostawić w nim beziki do wystudzenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wykałaczką narysować oczy i buźki.
Beziki przechowywać w zamkniętej puszce.
O tak na pewno są słodkie!
OdpowiedzUsuń