Krem czekoladowo orzechowy lubią chyba wszyscy. Warto przygotować go samemu
w domu. Wtedy wiemy co jemy. Mój krem zrobiłam na mleku skondensowanym,
ale możecie użyć zwykłego mleka. Czekolady też można zamienić. U mnie mleczna
i gorzka, ale możecie zrobić tylko z mlecznej, lub tylko z gorzkiej. Zależy jakie
smaki lubicie. Można też dosłodzić miodem.
Acha...., zamiast oleju, można użyć masła.
Sami widzicie jak wiele jest możliwości.
Krem należy przechowywać w lodówce. Jest dość gęsty, a w lodówce jeszcze
twardnieje, także trzeba go wyciągnąć trochę wcześniej, żeby dobrze się smarował.
Świetny na kanapki, do naleśników, ale również jako nadzienie
do rogalików i drożdżówek.
Składniki:
150 g. orzechów laskowych obranych
100 g czekolady mlecznej
100 g. czekolady gorzkiej
150 ml. mleka skondensowanego niesłodzonego
50 ml. oleju
Wykonanie:
Kupiłam orzechy prażone i obrane z brązowej skórki, ale jeśli macie ze skórką,
to trzeba się jej pozbyć.
Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić
do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 5-7 minut.
Trzeba pilnować czasu, bo jeśli będą w piekarniku za długo, to zrobią
się brązowe i gorzkie.
Po wyciągnięciu z piekarnika orzechy wysypać na ściereczkę, a następnie zwinąć
ścierkę na kształt sakiewki i pocierać. Skórka się złuszczy i zostaną czyste orzechy.
Tak przygotowane orzechy zmielić. Ja zrobiłam to robotem.
Można to zrobić w młynku do kawy, lub w blenderze o dużej mocy.
Po zmieleniu orzechy powinny być mokre, oleiste.
W rondelku podgrzać mleko, dodać olej i połamaną na kawałki czekoladę.
Kiedy mleko będzie ciepłe, wyłączyć gaz i mieszać, aż czekolada się rozpuści.
Masę czekoladową dodać do zmielonych orzechów.
Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.
Gotowy krem przełożyć do wyparzonego słoika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz