poniedziałek, 4 października 2021

Chrupiące ziemniaczki pieczone.




Lubicie pieczone ziemniaczki? Ja bardzo lubię. Na blogu jest kilka przepisów 
na takie ziemniaczki, ale jak tylko wypatrzę coś nowego, to koniecznie muszę 
wypróbować. Tym razem ziemniaki są podgotowane, i dodatkowo dodana 
jest do nich mąka ziemniaczana. 
Znalazłam ten przepis u Moniki Pysznie czy przepysznie
Przyznaję, że są to najlepsze ziemniaki pieczone jakie do tej pory robiłam.  
Spróbujcie koniecznie o dajcie znać co myślicie. 
Przyprawy można dowolnie komponować. 

Do pieczonych ziemniaków idealnie pasuje sos czosnkowy.


Składniki:
1 kg. ziemniaków
4 łyżki oleju
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżeczki świeżego koperku posiekanego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki soli czosnkowej
sól, pieprz według uznania

Do gotowania:
woda
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku

Wykonanie:
Ziemniaki obrać ze skórki. Umyć i pokroić na ćwiartki. 
W garnku zagotować wodę z solą i czosnkiem. 
Do wrzącej wody włożyć ziemniaki i gotować około 10 minut. 


Po tym czasie, ziemniaki odcedzić. 

W filiżance wymieszać olej z mąką ziemniaczaną i przyprawami. 
Wlać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć ziemniaczki 
do naczynia żaroodpornego. Można też ułożyć je na blaszce 
wyłożonej papierem do pieczenia.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec około 50 minut. 
Czas pieczenia zależy od piekarnika i od wielkości ziemniaków. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz