Lubicie pieczone ziemniaczki? Ja bardzo lubię. Na blogu jest kilka przepisów
na takie ziemniaczki, ale jak tylko wypatrzę coś nowego, to koniecznie muszę
wypróbować. Tym razem ziemniaki są podgotowane, i dodatkowo dodana
jest do nich mąka ziemniaczana.
Znalazłam ten przepis u Moniki Pysznie czy przepysznie.
Przyznaję, że są to najlepsze ziemniaki pieczone jakie do tej pory robiłam.
Spróbujcie koniecznie o dajcie znać co myślicie.
Przyprawy można dowolnie komponować.
Do pieczonych ziemniaków idealnie pasuje sos czosnkowy.
Składniki:
1 kg. ziemniaków
4 łyżki oleju
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżeczki świeżego koperku posiekanego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki soli czosnkowej
sól, pieprz według uznania
Do gotowania:
woda
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać ze skórki. Umyć i pokroić na ćwiartki.
W garnku zagotować wodę z solą i czosnkiem.
Do wrzącej wody włożyć ziemniaki i gotować około 10 minut.
Po tym czasie, ziemniaki odcedzić.
W filiżance wymieszać olej z mąką ziemniaczaną i przyprawami.
Wlać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć ziemniaczki
do naczynia żaroodpornego. Można też ułożyć je na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec około 50 minut.
Czas pieczenia zależy od piekarnika i od wielkości ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz