piątek, 22 października 2021

Placki ziemniaczane z serem żółtym.

 


Placki ziemniaczane. Proste i smaczne danie, które wszyscy znają. 
Chyba każdy ma swój ulubiony przepis. Tym razem postanowiłam 
trochę je urozmaicić. Dodałam do masy ziemniaczanej ser żółty. 
Wyszło bardzo smacznie. Spróbujecie? 
Bardzo lubię placki z sosem śmietanowym. Przyprawiam śmietanę solą 
i pieprzem, czasem dodaję trochę jogurtu. 


Składniki:
1 kg. ziemniaków (waga po obraniu)
1 cebula
250 g. sera żółtego (użyłam sera Gouda)
2 jajka
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 pełna łyżka mąki pszennej
sól, pieprz

Wykonanie:
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce, lub zmielić w maszynce, albo robocie. 
Cebulę obrać i zetrzeć razem z ziemniakami. 
Zostawić na kilka minut, żeby oddzieliła się woda. 
Powstałą wodę delikatnie odlać do szklanki i odstawić. 

Do utartych ziemniaków dodać jajka mąkę, utarty na małych oczkach 
ser żółty, oraz sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać.


Ze szklanki delikatnie odlać wodę, tak żeby została sama skrobia, która 
nam się oddzieliła i osiadła na dnie. Powstałą skrobię dodać do masy ziemniaczanej. 
Ponownie wymieszać. 

Na patelni rozgrzać olej. Wykładać łyżką placki i smażyć z obu stron na złoty kolor.  


Placki smażymy na niewielkim gazie, żeby się nie przypaliły. 
Usmażone placki odsączyć na ręczniki papierowym. 




2 komentarze: