czwartek, 7 października 2021

Babka śmietankowo kawowa.

 


Można powiedzieć, że ta babka, to kawa ze śmietanką :) Do jednej części 
dodałam śmietankę, a do drugiej kawę. Dodatkowo polewa czekoladowa i pistacje,
są fajnym dopełnieniem całości.
Oczywiście można babkę posypać cukrem pudrem, też będzie pysznie. 
To taka szybsza wersja :) 


Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka śmietanki 30%
1 łyżka kawy rozpuszczalnej 
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka gorącej wody

Polewa czekoladowa:
80 g. czekolady (u mnie gorzka i mleczna)
80 g. śmietanki 30 %

Dodatkowo:
100 g. obranych pistacji (nie solonych)

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać śmietankę i jeszcze chwilę ubijać. 
Następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia. 
Zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. 
Połowę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 

W filiżance wymieszać kawę z wodą i cukrem waniliowym. Wlać do ciasta. 
Dodatkowo dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej. Zmiksować i wyłożyć na jasne ciasto. 


Tak przygotowaną babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 
180 stopni i piec 50-55 minut.  


Pistacje podprażyć chwilę na suchej patelni (nie jest to konieczne)
Posiekać nożem.

Kiedy babka wystygnie przygotować polewę.
Śmietankę podgrzać. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, 
aż czekolada się rozpuści. 
Gotową polewa udekorować ciasto, wierzch posypać pistacjami. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz