Sezon na szparagi trwa. Trzeba to wykorzystać, bo jest krótki. Dziś zapraszam
na danie obiadowe, właśnie z dodatkiem szparagów. Połączyłam je z kurczakiem
i śmietanką. Niewiele składników, proste i szybkie przygotowanie.
Czego chcieć więcej ?
Chyba tylko dobrego smaku...., jest i to. Gwarantuję, że to naprawdę dobrze smakuje.
Połączenie szparagów i śmietanki, to raj dla podniebienia. Przynajmniej mojego :)
Mąż też chwalił, więc chyba coś w tym jest :)
Z podanych składników zrobiłam 3 porcje.
Składniki:
300 g. makaronu ( u mnie rurki)
2 pojedyncze piersi z kurczaka
500 g. szparagów
1,5 szklanki śmietanki 30 %
sól, pieprz
masło klarowane i olej do smażenia
ser żółty do posypania
Wykonanie:
Piersi umyć osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem.
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki.
Następnie pokroić na kawałki około 2 cm. Główki odłożyć.
Na.patelni rozgrzać łyżkę masła klarownego. Wrzucić szparagi, bez główek.
Smażyć 5 minut często mieszając.
Minutę przed końcem smażenia dodać główki.
Gotowe szparagi odłożyć do miseczki.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka.
W międzyczasie ugotować makaron, według przepisu na opakowaniu.
Do podsmażonego mięsa dodać szparagi i wlać śmietanką.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć jeszcze około 5 minut.
Ciepły makaron wyłożyć na talerze. Na makaron wyłożyć kurczaka ze szparagami.
Wierzch posypać utartym serem żółtym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz