sobota, 6 marca 2021

Ciasteczka maślane z dziurką.

 


Dziś coś słodkiego. Pyszne ciasteczka, które przygotujecie w kilka chwil. 
Zamknięte w puszce, czy w słoiku długo zachowują świeżość. 
Kiedy najdzie Was ochota na coś słodkiego, takie ciasteczka będą jak znalazł. 
Kiedy niespodziewanie ktoś wpadnie na kawę.... proszę bardzo, są ciasteczka. 
Ja staram się, zawsze mieć w domu swojskie ciasteczka. Kiedy się skończą, to robię 
następne. Tak, żeby zawsze było co podbierać ze słoika :) 
Dodatkowo, taki ozdobny słoik z ciastkami, bardzo ładnie wygląda 
na kuchennym blacie. 
Z tej porcji składników zrobiłam 31 ciasteczek.


Składniki:
100 g. masła
100 g. cukru
1 jajko
1/4 łyżeczki pasty waniliowej
250 g. mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolny dżem

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i jeszcze chwilę ucierać. 
Następnie dodać pastę waniliową, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. 
Ponownie utrzeć. Ja zrobiłam to robotem.


Odrywać po kawałku ciasta i formować małe kuleczki. Układać je na blaszce, 
wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. 
Następnie w każdym ciasteczku zrobić palcem dziurkę i w to miejsce 
nałożyć trochę dżemu. 




Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni 
i piec 20 minut.
 
Ciasteczka ściągamy z blaszki po wystudzeniu, ponieważ gorące są miękkie. 





2 komentarze: