Jakiś czas temu w programie śniadaniowym, wypatrzyłam jak łatwo i szybko
można zrobić domowy serek ricotta. Postanowiłam wypróbować i nie żałuję.
Serek jest pyszny, delikatny. Idealny na kanapki. Ja zrobiłam taką podstawową wersję,
ale można dodać do niego ulubione zioła, lub przyprawy. Na pewno, będę
robić go częściej. Tym bardziej, że pieczywo też piekę sama. Swojskie pieczywo
i samodzielnie zrobiony serek, to ogromna satysfakcja. Jeśli znajdziecie trochę czasu,
to bardzo Was zachęcam do upieczenia własnego chleba, lub bułek.
Do tego domowa ricotta i będziecie w niebie :) Przepisy na chleb i bułki znajdziecie
na blogu, jest tego sporo. Sprawdźcie, może coś wybierzecie :)
Z tej ilości mleka zrobiłam 120 g. serka, więc jeśli potrzebujecie więcej,
to należy podwoić lub potroić składniki.
Składniki:
1 lite mleka (miałam pasteryzowane, ale nie UHT)
Sok z 1/2 cytryny
szczypta soli
Wykonanie:
Mleko zagotować ze szczyptą soli.
Wyłączyć gaz i mieszając wlać sok z cytryny. Można jeszcze na chwilkę włączyć
minimalny gaz i mieszać, ale należy uważać, żeby nie zagotować.
Ja włączyłam gaz, ale dosłownie na minutkę.
Następnie wyłączyć gaz, wymieszać. Zrobią się grudki sera.
Garnek odstawić do wystudzenia.
Na garnku lub misce ułożyć sitko, wyłożyć je gazą złożona na cztery części,
lub specjalną chustą do serów. Łyżką cedzakową wybierać ser i przekładać go na sitko.
Następnie przelać pozostałe mleko, ale z boku, tak żeby nie przelewać po serze.
Następnie gazę, lub chustę ścisnąć od góry i wstawić ser do lodówki
na kolejną godzinę. Ja mam foremkę do sera,
więc przełożyłam do niej ser i tak schowałam do lodówki.
Po kilku godzinach serek jest gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz