Danie proste i szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo bardzo smaczne.
Oczywiście jeśli lubicie szpinak. Ja akurat bardzo lubię. To danie, możecie zrobić
tylko ze szpinakiem, lub tak jak ja z dodatkiem piersi kurczaka.
Składniki:
1 pierś z kurczaka 400 g.
350 g. mrożonego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 szklanka śmietanki 30%
50 g. serka topionego
150 g. makaronu dowolnego ( u mnie cavatappi)
sól, pieprz
olej do smażenia piersi
łyżka masła do smażenia szpinaku
Wykonanie:
Pierś pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na niewielkiej
ilości oleju. Następnie przełożyć do innego naczynia.
Na patelni roztopić masło i wyłożyć zamrożony szpinak. Co jakiś czas przemieszać.
Przyprawić solą i pieprzem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć
dopóki woda nie odparuje.
W międzyczasie ugotować makaron al dente.
Odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą.
Do podsmażonego szpinaku wlać śmietankę, podgrzać i dodać mięso.
Na koniec dodać serek topiony i mieszać, aż się roztopi.
Kiedy sos będzie gładki, dodać ugotowany makaron. Wszystko wymieszać.
Podgrzewać jeszcze dwie, trzy minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz