poniedziałek, 1 marca 2021

Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą.

 


Przyznaję, że nigdy nie robiłam sałatki ze szpinakiem. Od razu, też powiem, 
że to był błąd. Chciałabym wykorzystać mini mozzarellę i miała to być 
taka zwykła sałatka. Mozzarella, pomidorki i bazylia. Ale...w lodówce miałam szpinak 
i pomyślałam, że może spróbuję ze szpinakiem. Wyszło super. 
Sałatkę podałam do obiadu, ale świetnie smakuje ze świeżą bagietką. Bardzo polecam. 
Sałatka jest pyszna, a do tego zdrowa. Liście szpinaku zawierają witaminy, 
C, A, E, B6, K, a także żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. 
Szpinak ma też bardzo mało kalorii. To tak na marginesie :) 


Składniki:
150 g. szpinaku (miałam szpinak baby)
150 g. mini kulek mozzarelli (waga po odsączeniu z zalewy)
150 g. małych pomidorków (miałam truskawkowe)
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Wykonanie:
Szpinak przelać zimna wodą na sitku, następnie przełożyć do miski. 
Kulki mozzarelli przekroić na ćwiartki. Pomidorki przekroić na pół, 
cebulę w kostkę. Wszystko dodać do miski że szpinakiem. 



Przyprawić solą i pieprzem. W szklance lub miseczce, wymieszać sok z cytryny i olej. 
Wlać do sałatki. Wszystko razem wymieszać. 





2 komentarze:

  1. Pycha! Świetny pomysł na sałatkę. Taka prosta, a zarazem taka dobra:)

    OdpowiedzUsuń