Ostatnio, zrobiłam kotlety mielone w sosie z grzybami.
Wykorzystałam grzyby mrożone. Przyznaję, że to mój pierwszy raz :)
Nigdy wcześniej, nie mroziłam grzybów.
Tym razem, dostałam od cioci, już zamrożone. Byłam mile zaskoczona, bo sos,
był pyszny, jak ze świeżych grzybów. Dobrze, że mam w zamrażalniku,
jeszcze kilka paczek :)
Taki sos, możecie też zrobić do innego mięsa, niekoniecznie mielonego.
Składniki:
400-500 g. mięsa zmielonego
1/2 cebuli
1 kajzerka czerstwa
1 jako
1 łyżka musztardy
sól, pieprz, majeranek
bułka tarta, do obtoczenia kotletów
olej do smażenia
Sos:
200 g. grzybów świeżych lub mrożonych (grzyby ważyłam po rozmrożeniu)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
50 g. masła
1/2 szklanki śmietany 30%
1,5 szklanki bulionu
sól, pieprz
Wykonanie:
Zmielone mięso włożyć do miski.
Cebulę, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać do mięsa.
Kajzerkę namoczyć w wodzie. Kiedy napęcznieje, odcisnąć i dodać do mięsa.
Następnie wbić jajko, dodać musztardę i przyprawy.
Wyrobić, do uzyskania gładkiej masy.
Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. U mnie wyszło 6 kotletów.
podsmażyć na maśle. Dodać drobno pokrojony czosnek, a następnie dodać grzyby.
Smażyć 10-15 minut. Co jakiś czas mieszając.
Dodać śmietanę. Podsmażyć jeszcze chwilę.
Kotlety podsmażyć na oleju, po kilka minut z każdej strony.
Następnie dodać podsmażone grzyby ze śmietaną i bulion.
Dusić pod przykryciem 20-30 minut.
Witam! Grzybów mrozonych nie powino się odmrarzać,to tylko taka małą informacja.Pozatym ok.
OdpowiedzUsuńDziękuję za informację. Pierwszy raz korzystałam z zamrożonych grzybów :)
UsuńAle jak pokrajac te grzyby , przewaznie mroza je w duzych kawalkach ?
OdpowiedzUsuńWypróbowałam. Wyciągnęłam zamrożone, zostawiłam na 5 minut i bez problemu się pokroiły. Wprawdzie mam już pokrojone, ale pokroiłam na mniejsze kawałki.
Usuń