Nie ma to, jak swojskie hamburgery. Moje nie są w całości swojskie,
ponieważ bułki są kupne.
Według mnie, najważniejsze jest mięso, a to przygotowałam sama.
Kupiłam polędwicę wołową w całości i sama zmieliłam. No dobra, mąż zmielił :)
W każdym bądź razie, najlepiej kupić mięso w całości i zmielić samemu.
Kupne mielone,to już nie to samo.
Muszę jeszcze pokombinować z bułkami. Jak będę miała już sprawdzony,
dobry przepis, to na pewno Was poinformuję :)
Podaję składniki na 4 hamburgery
Składniki:
750 g. wołowiny (miałam polędwicę)
sól, pieprz
olej do smażenia
4 bułki do hamburgerów
4 plasterki sera żółtego
pomidor
ogórek kiszony
kilka liści sałaty
czerwona cebula
keczup
majonez
Dodatkowo:
4 duże wykałaczki (niekoniecznie)
Wykonanie:
Mięso zmielić. Przyprawić solą i pieprzem. Szybko wymieszać dłonią.
Uformować 4 kotlety wielkości bułki.
żeby się lekko stopił.
Bułki przeciąć na pół. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
i podpiec około 5 minut w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni.
Spód bułki posmarować majonezem, ułożyć sałatę, pomidor, cebulę i ogórka.
cebulę i ogórka. Wierzch bułki, posmarować od spodu keczupem i przyłożyć
na warzywa. Docisnąć i wbić dużą wykałaczkę.
Domowe najlepsze ze swojską bułą :-)
OdpowiedzUsuńNo właśnie :) Następnym razem, będą że swojskimi bułkami :)
Usuńale bym sobie zjadła takiego hamburgera
OdpowiedzUsuń