środa, 29 maja 2019

Makaronowa patelnia.




Dziś mam dla Was szybkie i pyszne, danie obiadowe. Pierś z kurczaka, warzywa,
makaron i serek. Tak nie wiele trzeba, żeby wyczarować pyszny obiad.
Makaronowa patelnia, jest szybka i prosta w przygotowaniu.
Zrobiłam to danie, na konkurs, na Dzień Matki. Wprawdzie mój dorosły już syn
niewiele pomagał, ale za to zjadł ze smakiem :) Myślę, że i Wam posmakuje :)

Składniki:
1/2 paczki makaronu rurki (250 g.)
1 duża pierś z kurczaka, lub dwie mniejsze (miałam 400 g.)
1 papryka czerwona
1/2 papryki żółtej
1 pomidor
biała część pora
1/2 puszki kukurydzy
1 serek topiony śmietankowy (100 g.)
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, curry
olej do smażenia

Wykonanie:
Pierś pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i curry. Odstawić na pół godziny.


Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
Makaron ugotować al dente.
Piersi podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do miski.
Na patelnie na której smażyły się piersi, dolać trochę oleju. Wrzucić pokrojony
w półplasterki por i pokrojonego pomidora. Papryki pokroić w kostkę, wrzucić
na patelnie. Następnie dodać kukurydzę i pietruszkę. przyprawić solą i pieprzem.
Podsmażyć około 10 minut. Dodać wcześniej podsmażona pierś.
Serek pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnię. Wlać gorącą wodę
i mieszać do powstania sosu.


 Dodać ugotowany makaron i wymieszać.





2 komentarze:

  1. Witam,

    Dziękuję za inspiracje na sałatki i ciasta.
    Proszę mi doradzić czy można byłoby ten sos zagotować do słoiczkow na zimę żeby tylko dodać makaron i kurczaka

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że lepiej na świeżo. Nie próbowałam robić go w słoiki. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń