środa, 15 maja 2019

Domowe pieguski.




Naszło mnie na ciasteczka, to zrobiłam :) Miękkie, kruchutkie, maślane pieguski.
Zrobiłam z czekoladą, migdałami i rodzynkami. Można je zrobić tylko z czekoladą,
dodać bakalie, takie jakie lubicie, lub orzechy. Ich zaletą, jest nie tylko smak,
ale również to,że są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Potrzeba tylko kilka składników,
chwila czasu i można zajadać się pysznymi, domowymi ciastkami.
Pamiętajcie, że ciastka powinny wystygnąć :) Mój mąż, zajadał, jeszcze ciepłe :)
Z tej porcji składników, wyszło mi 25 ciasteczek.


Składniki:
100 g. masła
2 łyżki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
40 g. czekolady gorzkiej
garść migdałów
garść rodzynek

Wykonanie:
Migdały i rodzynki pokroić na mniejsze kawałki. Czekoladę, posiekać nożem.


Masło utrzeć mikserem z cukrem.Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia.
Ponownie zmiksować. Na koniec wbić jajko i miksować, aż ciasto zrobi się jednolite.
Dodać czekoladę, migdały i rodzynki. Wymieszać łyżką.


Nabierać łyżeczką ciasto i formować małe kulki.
Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w kilkucentymetrowych odstępach.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 15 minut.


 Ściągać z blaszki po wystudzeniu.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza