Dawno nie robiłam indyka. To błąd, bo to jedno ze zdrowszych mięs. Zawiera sporą
ilość cynku, magnezu i potasu, a także witaminy z grupy B. Ze względu na dużą ilość
białka, a małą zawartość tłuszczu jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne.
Polecane jest również dla alergików.
Indyk jest bardzo wdzięcznym mięsem, ponieważ przygotowuje się go szybko.
Podobnie jak kurczaka. Indyk w sosie, który dziś Wam proponuję, dusi się 25 minut.
Tak więc same plusy :) Zdrowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
500-600 g. fileta z indyka
1,5 szklanki bulionu
1 cebula
sól, pieprz, czosnek granulowany
1-2 łyżki mąki do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso pokroić w plastry. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem
i czosnkiem granulowanym. Odstawić na pół godziny.
Następnie mięso obtoczyć w mące. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, po kilka
minut z każdej strony. Zalać gorącym bulionem.
Cebulę przekroić na ćwiartki. Podsmażyć na osobnej patelni, następnie dodać do mięsa.
Przykryć patelnię i dusić mięso około 25 minut. W trakcie duszenia, można jeszcze
delikatnie podlać mięso wodą.
Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić niewielką ilością mąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz