bo myślałam, że biszkopt jest za delikatny, że będzie przypalany, zanim sernik
się upiecze. Okazało się, że moje obawy, były nie potrzebne. Sernik jest przepyszny.
Biszkopt mięciutki i wilgotny. Będę robić częściej, bo jest szybszy i wygodniejszy
w wykonaniu, niż na cieście kruchym, a smakuje rewelacyjnie.
Spróbujcie koniecznie i przekonajcie się sami.
Składniki
Biszkopt::
2 jajka (jeśli małe to 3)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( miałam w wiaderku)
6 jajek
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
2 pełne łyżki kaszy manny
1 kostka masła (200 g.)
Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Jajka ubić z cukrem, na puszystą masę. Wsypać mąkę i proszek
do pieczenia. Zmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.
Ciasto wylać na blaszkę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.
Piec w piekarniku, nagrzanym do 170 stopni, około 20 minut.
masę serową. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać, stopniowo żółtka.
Cały czas ucierać. Wsypać budyń i kaszę manną, a następnie porcjami dodawać
ser, cały czas miksując. Kiedy masa będzie jednolita, dodać ubitą pianę z białek.
Wymieszać łyżką. Gotową masę serową, wyłożyć na wystudzony biszkopt.
Piec w temperaturze 160 stopni, około godzinę. Po tym czasie, wyłączyć piekarnik
i zostawić w nim sernik na kolejną godzinę. Następnie uchylić drzwiczki i zostawić
sernik, jeszcze na godzinę lub dwie.
Kiedy piekę sernik wieczorem, to zostawiam go w piekarniku na całą noc,
bez uchylania drzwiczek.
wyszedł idealnie!
OdpowiedzUsuńNa jaką blaszkę jest ten sernik?
OdpowiedzUsuńPiekłam w blaszce 32x21
Usuń