poniedziałek, 24 czerwca 2019

Bananowy pudding chia z musem morelowym.




Ciekawa jestem, do czego używacie nasion chia? Ja, ostatnio dodawałam do pieczywa. 
Tym razem, postanowiłam spróbować, puddingu chia.
Nie wiem, czy wiecie, ale nasiona chia, są bardzo zdrowe. Zawierają kwasy omega 3,
dużą ilość wapnia i żelaza. Co ważne, zawierają dużą ilość błonnika,
regulującego trawienie.
Przyznam się, że dopiero od niedawna zaprzyjaźniłam się z chia, a przecież,
to samo zdrowie. No cóż, jak to mówią, lepiej późno niż wcale :)
Zobaczcie, jak prosto można zrobić, pyszny i ładnie wyglądający pudding.
Polecam nasiona chia, marki Polskie Młyny, są zapakowane w wygodny,
strunowy woreczek. Dzięki temu, można je wygodnie przechowywać,
bez przesypywania do innego pojemnika. Otwieramy i zamykamy, kiedy chcemy.



Składniki:
1 duży banan
300 ml. mleka
3 pełne łyżki nasion chia, (użyłam chia, Polskie Młyny)

Dodatkowo:
4 morele
3 łyżeczki miodu

Wykonanie:
Banana zblendować z mlekiem.


Wsypać nasiona chia i wymieszać. Odstawić na 15-20 minut.




Po tym czasie, ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki, na 5-6 godzin. 
Można w międzyczasie jeszcze przemieszać. 

Kiedy zgęstnieje, przełożyć do pucharków.

Morele zblendować z miodem. Wyłożyć na pudding.





2 komentarze:

  1. Czy to składniki na jedną porcję?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dwie porcje, takie jak na zdjęciu. Pozdrawiam:)

      Usuń