Przecier pomidorowy u nas w domu musi być obowiązkowo.
Wszystkie przetwory zawsze robię sama, ale przy pomidorach na szczęście
mogę liczyć na pomoc męża. Robi najgorszą robotę, czyli przeciera przez sitko.
W tym roku tak mu się spodobało, że drugą partię praktycznie zrobił sam :)
Powiem tylko, że przerobiliśmy 40 kg. żeby nie było za dużo to podzieliliśmy
sobie pracę na dwa dni. Także mieliśmy co robić :)
Teraz całą zimę będziemy się cieszyć pysznym swojskim przecierem.
Składniki:
pomidory typu lima
sól
Wykonanie:
Pomidory umyć i przekroić na ćwiartki. Włożyć do dużego garnka.
Gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
Ja gotuję 1-1,5 godziny. Pomidory w tym czasie
zmiękną i trochę się rozpadną, a woda odparuje.
Po tym czasie, pomidory zblendować blenderem. Następnie przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć
się skórek i pestek.
Przetarte pomidory zagotować dodając sól. Na garnek 4 l. dodaję kopiastą łyżkę soli.
Gorący przecier przelewać do wyparzonych słoików. Zostawić do wystudzenia.
Następnie słoiki wstawić do garnka z wodą.
Przetarte pomidory zagotować dodając sól. Na garnek 4 l. dodaję kopiastą łyżkę soli.
Gorący przecier przelewać do wyparzonych słoików. Zostawić do wystudzenia.
Następnie słoiki wstawić do garnka z wodą.
Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików.
Pasteryzować 30 minut od zagotowania wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz