środa, 15 sierpnia 2018

Ciasto kakaowe z jabłkami i płatkami migdałów.




Jabłka w tym roku obrodziły, trzeba więc korzystać. Tym razem na szybko.
Ciasto kakaowe na wierzchu pokrojone jabłka i płatki migdałów. Wszystko posypane
cukrem pudrem. Prosto i smacznie :) Ciasto jest dość gęste, a jabłka pokrojone
w nie dużą kostkę, dlatego utrzymały się na powierzchni.
Piekłam w tortownicy 25 cm.


Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
2 nie pełne szklanki mąki
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3/4 szklanki oleju

Dodatkowo:
jabłka
płatki migdałów ( dwie garście)
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Zmiksować, aż składniki się połączą. Na koniec powoli dolewać olej nie przerywając
miksowania.
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej
bułką tartą. Jabłka obrać i pokroić w nie dużą kostkę. Poukładać na wierzchu ciasta.
Następnie posypać płatkami migdałów.

 

Piec w temperaturze 180 stopni około godzinę. Do suchego patyczka.

Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.








2 komentarze:

  1. Ale pięknie wyrosło :) Uwielbiam takie ciasta ucierane z dodatkiem owoców !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam.Niby takie zwykłe, a pyszne 😊

      Usuń