środa, 22 sierpnia 2018

Papryka marynowana.





Przetworów ciąg dalszy. Tym razem przyszedł czas na paprykę.
Ten przepis stosuje od lat, dostałam go od cioci.
Taka papryczka będzie świetną przekąską na imprezę. Świetnie się sprawdzi
do kanapek, oraz jako dodatek do obiadu.
Właśnie teraz jest najlepszy moment na jej przygotowanie.
Zapewniam Was, że jest bardzo smaczna, ale też bardzo zdrowa.
Nawet marynowana zawiera dużą ilość witaminy A, C i beta karotenu, a także
potas i wapń.


Składniki:
kilka sztuk papryki
ziele angielskie
liść laurowy
gorczyca

Zalewa:
2 l. wody
1 szklanka octu 10%
6 łyżek cukru
3 łyżki soli

Wykonanie:
Składniki zalewy zagotować i wystudzić.
Do wyparzonych słoików włożyć po liściu laurowym, 2 kulki ziela angielskiego
i gorczycę (około 1/4 łyżeczki)

Paprykę umyć pozbawić nasion i białych części. Pokroić w paski.
Tak przygotowaną paprykę poukładać w słoikach.
Zalać zimną zalewą i zakręcić słoiki.


Gotowe słoiki wstawić do garnka i zalać wodą do 3/4 wysokości.
Pasteryzować 10-15 minut od zagotowania wody.



Ja robię paprykę w słoikach 250-300 ml. Ta ilość zalewy wystarcza mi na 10 słoików.



1 komentarz:

  1. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń