niedziela, 19 sierpnia 2018

Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami.




Nie ma nic lepszego niż świeża drożdżówka. Jeden kawałek musiałam zjeść jeszcze
na ciepło. Chociaż mówią, że to nie zdrowo:)
Dawno nie piekłam drożdżowego, może dlatego tak mi smakowało:)
Zrobiłam to ciasto na oleju. Wydaje mi się, że drożdżowe z olejem dłużej
pozostaje miękkie. To tak z moich obserwacji:)


Składniki na ciasto:
500 g. mąki
50 g. drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/3 szklanki oleju

Na masę serową:
250 g. twarogu
1 jajko
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Na kruszonkę:
1/4 kostki margaryny
5 łyżek mąki
4 łyżki cukru

Dodatkowo:
śliwki lub inne owoce

Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki.
Odstawić do wyrośnięcia.

Jajka zmiksować z resztą cukru. Dodać pozostałą mąkę i zaczyn drożdżowy.
Wyrobić mikserem z hakami. Powoli wlać olej. Wyrabiać jeszcze kilka minut.
Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.


Zostawić do wyrośnięcia na około godzinkę.

Twaróg przełożyć do miski, dodać jajko, cukier i mąkę ziemniaczaną.


Wszystko razem zmiksować, do połączenia składników.


Tak przygotowany ser wyłożyć na wyrośnięte ciasto i delikatnie rozsmarować.


Na ser poukładać wydrylowane i przekrojone na połówki śliwki, skórką do dołu.
Składniki na kruszonkę zagnieść w palcach. Gotową kruszonką posypać ciasto.


Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 40-45 minut.




1 komentarz: