sobota, 26 maja 2018

Łaciate ciasto z truskawkami.



Dziś mam dla Was przepis na szybkie i bardzo smaczne ciasto. Możecie je zrobić,
zawsze kiedy przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego. Robi się je dosłownie
kilkanaście minut, potem już tylko pozostaje czekać, aż się upiecze.
Proponuję tu wersję z truskawkami, bo akurat mamy sezon, ale możecie wykorzystać
dowolne owoce. Co kto lubi, pełna dowolność.
Piekłam w blaszce 24 cm na 34 cm.

Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki maki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryna PALMA
1 łyżka kakao
1 łyżka dżemu truskawkowego

Dodatkowo:
truskawki
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:
Margarynę PALMĘ roztopić w rondelku.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać mąkę tortową i ziemniaczaną,
oraz proszek do pieczenia. Zmiksować. Cały czas miksując powoli wlewać
roztopioną margarynę. Kiedy składniki się połączą, wylać większą
część ciasta na blaszkę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułka tartą.
Do pozostałego ciasta dodać kakao i dżem.
Zmiksować i wykładać łyżką na jasne ciasto, tak żeby powstały łatki.


Na wierzch ciasta poukładać w odstępach umyte truskawki.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut.

Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.



Palma - zróbmy coś dobrego

2 komentarze:

  1. Mam ostatnio dobrą passę na takie ucierane ciasta - a Twoje ma tak piękne łaty, że aż trudno mu się oprzeć :) Ruszam jutro po składniki i nic mnie nie powstrzyma przed wypieczeniem całej blachy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, szybko się robi i dobrze smakuje ☺️ Przyślij zdjęcie jak zrobisz. Pozdrawiam ☺️

    OdpowiedzUsuń