sobota, 5 maja 2018

Ruloniki serowe z nutellą.





Pyszne ciasteczka tylko z trzech składników. Szybko się je robi, a jeszcze szybciej
się zjada :) Po zjedzeniu jednego ręka sama bierze następnego i nie można przestać :)
Ciasteczka nie zawierają cukru, ale nutella dodaje im wystarczająco słodyczy.
Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie, to można posypać cukrem pudrem lub obtoczyć
w cukrze przed upieczeniem. Jak dla mnie takie bez cukru są idealne.


Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
250 g. sera białego

Dodatkowo:
nutella

Wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać margarynę posiekać lub twardą zetrzeć na tarce
o dużych oczkach. Ser rozkruszyć rękoma lub rozgnieść widelcem. Dodać do mąki
z margaryną. Wszystko razem zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową
i schłodzić w zamrażalniku 30-40 minut. Jeśli w lodówce to około 2 godzin.


Po schłodzeniu cisto dość cienko rozwałkować. Następnie szklanką wykrawać koła.
Na każdym kółku rozsmarować nie wielką ilość nutelli i zwinąć w rulonik.


Ruloniki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec w temperaturze 190 stopni 20-25 minut. Do lekkiego zrumienienia.


Z podanych składników wyszło mi 40 ruloników.



1 komentarz:

  1. Bardzo lubimy te ciasteczka,u nas w wersji z jabłkiem ;-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń