czwartek, 11 stycznia 2018

Biszkoptowa fantazja z brzoskwiniami.



Mięciutki biszkopt z brzoskwiniami i galaretką brzoskwiniową,
przełożony kremem z mascarpone, śmietany i białej czekolady.
To taki krótki opis, żeby narobić Wam smaku na to ciasto :)
Miałam ochotę na ciasto z galaretką, ale kupiłam też mascarpone.
Plan był taki, że posmaruję nim wierzch ciasta pod brzoskwinie.
Okazało się, że w lodówce mam śmietankę kremówkę, więc powstał już inny
pomysł :) Żeby nie było nudno pokombinowałam jeszcze z białą czekoladą
i krem wyszedł pyszny.
Mam nadzieję, że chociaż trochę zachęciłam Was do tego ciasta :)


Składniki na biszkopt:
6 jajek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na krem:
500 g. serka mascarpone
250 ml. śmietany 30%
100 g. białej czekolady
1 łyżka mleka

Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie
2 galaretki brzoskwiniowe


Wykonanie :

Biszkopt:
Białka ubić ze szczypta soli, cały czas miksując dodać żółtka.
Następnie przesiać obie maki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć na prostokątną blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 20-25 minut.


Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.


Krem:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając łyżkę mleka.
Śmietanę ubić na sztywno, dodawać stopniowo przestudzoną czekoladę,
cały czas ubijając (masa zrobi się trochę rzadka).
Na koniec dodawać partiami serek, cały czas ubijając.
Po dodaniu serka masa zrobi się gęsta i kremowa.


Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
Na jedną część wyłożyć masę .


Przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do lodówki, do czasu, aż galaretka zacznie tężeć.
Brzoskwinie odcedzić na sitku. Pokroić w plastry i ułożyć na biszkopcie.


Zalać tężejącą galaretką i wstawić ponownie do lodówki.




3 komentarze: