czwartek, 16 listopada 2017

Kluski leniwe.



Jest wiele przepisów na leniwe kluski, lub jak kto woli leniwe pierogi.
Jedni dodają ziemniaki, inni ubitą pianę z białek, każdy ma swój sposób.
Jeśli nie macie jeszcze swojego sprawdzonego przepisu, wypróbujcie ten.
Może przypadnie Wam do gustu :)


Składniki:
500 g. sera białego
mąka pszenna
1 jajko


Wykonanie:
Ser wyłożyć do miski, rozgnieść widelcem. Wyrównać powierzchnię.
1/4 sera wyciągnąć i przełożyć na wierzch pozostałego sera.
W wolne miejsce po serze wsypać mąkę, z lekką górką.
Dodać jajko, wszystko razem wymieszać widelcem.
Przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i zagnieść gładkie ciasto.
Jeśli za mocno się klei to można trochę podsypać mąką, ale nie
za dużo bo kluski będą twarde.
Uformować gruby wałek.


Następnie podzielić na 3 części i z każdej uformować cienki wałeczek.
Lekko spłaszczyć i kroić jak kopytka.


Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia.

Kluski podałam z roztopionym masłem, z dodatkiem bułki tartej.
Wierzch posypałam cukrem.




1 komentarz:

  1. Też mam taki przepis od mamy na blogu tylko ciut inna wersja pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń