Przepis na to ciasto dostałam dawno temu od koleżanki.
Niby nic specjalnego, a bardzo smaczne. Można tu użyć dowolnych owoców.
Ja tym razem zrobiłam z jabłkami.
Składniki:
3 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 małą śmietana 18%
Dodatkowo:
4-5 jabłek
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Najpierw wymieszać mąkę z cukrem, dodać margarynę i zrobić kruszonkę.
Odłożyć trochę do posypania ciasta. Ja odłożyłam nie całą szklankę.
Następnie dodać proszek, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto.
Trzeba będzie jeszcze podsypywać mąką, bo ciasto może się kleić.
Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną
bułką tartą.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wyłożyć na ciasto, lekko docisnąć.
Na wierzch posypać kruszonkę.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i piec do zrumienienia około 50-55 minut. To zależy od piekarnika.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
W sam raz do ciepłej herbatki :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
Usuńjuż czuję ten zapach...
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami. A robiłaś z kaszą manną? Rewelacja.
OdpowiedzUsuńU mnie w zakładce kulinarnie znajdziesz. :)
Nie robiłam.Na pewno zajrzę.😊
UsuńDzieki za fajny przepis ja spruboje zrobic z jablek ze słoika swojej roboty tez powinnosie udac :)Irena
OdpowiedzUsuń