wtorek, 14 listopada 2017

Ciasto zagniatane z jabłkami.




Przepis na to ciasto dostałam dawno temu od koleżanki.
Niby nic specjalnego, a bardzo smaczne. Można tu użyć dowolnych owoców.
Ja tym razem zrobiłam z jabłkami.


Składniki:
3 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 małą śmietana 18%

Dodatkowo:
4-5 jabłek
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Najpierw wymieszać mąkę z cukrem, dodać margarynę i zrobić kruszonkę.
Odłożyć trochę do posypania ciasta. Ja odłożyłam nie całą szklankę.
Następnie dodać proszek, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto.
Trzeba będzie jeszcze podsypywać mąką, bo ciasto może się kleić.

Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną
bułką tartą.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wyłożyć na ciasto, lekko docisnąć.


Na wierzch posypać kruszonkę.


Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i piec do zrumienienia około 50-55 minut. To zależy od piekarnika.

Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.






6 komentarzy:

  1. W sam raz do ciepłej herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami. A robiłaś z kaszą manną? Rewelacja.
    U mnie w zakładce kulinarnie znajdziesz. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzieki za fajny przepis ja spruboje zrobic z jablek ze słoika swojej roboty tez powinnosie udac :)Irena

    OdpowiedzUsuń