Sałatka z zielonych warzyw z dodatkiem sera halloumi, do tego
sos czosnkowy. To jest pyszne. Może nie wygląda zachęcająco,
ale smakuje naprawdę dobrze.
Przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, bo to tylko kilka składników.
Sprawdźcie przepis.
Składniki:
1 brokuł
6 dużych liści sałaty masłowej
40 g. kaparów (waga po odsączeniu)
3 pełne łyżki pokrojonego szczypiorku
1 opakowanie sera halloumi (225 g.)
Sos czosnkowy:
3 ząbki czosnku
3 pełne łyżki jogurtu greckiego
2 pełne łyżki majonezu
sól, pieprz
Wykonanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę do miseczki, dodać jogurt i majonez.
Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Brokuł ugotować. Następnie pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski.
Dodać szczypior, odsączone kapary i porwane na mniejsze kawałki
liście sałaty. Wszystko delikatnie wymieszać.
Ser halloumi pokroić w plastry i zgrillować po 2-3 minuty
z każdej strony. Zrobiłam to na grillu elektrycznym, ale można podpiec
go też na patelni.
Porcję sałatki przełożyć na talerz i polać sosem czosnkowym.
Sałatkę podałam z grzankami.
Co ty, Aguś, wygląda świetnie, aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana :)
Usuń