środa, 17 lipca 2024

Zielona sałatka z grillowanym serem halloumi

 


Sałatka z zielonych warzyw z dodatkiem sera halloumi, do tego

sos czosnkowy. To jest pyszne. Może nie wygląda zachęcająco,

ale smakuje naprawdę dobrze.

Przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, bo to tylko kilka składników. 

Sprawdźcie przepis.


Składniki:

1 brokuł 

6 dużych liści sałaty masłowej 

40 g. kaparów (waga po odsączeniu)

3 pełne łyżki pokrojonego szczypiorku

1 opakowanie sera halloumi (225 g.)


Sos czosnkowy:

3 ząbki czosnku 

3 pełne łyżki jogurtu greckiego 

2 pełne łyżki majonezu

sól, pieprz 


Wykonanie:

Czosnek przecisnąć przez praskę do miseczki, dodać jogurt i majonez.

Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.


Brokuł ugotować. Następnie pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski.

Dodać szczypior, odsączone kapary i porwane na mniejsze kawałki

liście sałaty. Wszystko delikatnie wymieszać. 


Ser halloumi pokroić w plastry i zgrillować po 2-3 minuty

z każdej strony. Zrobiłam to na grillu elektrycznym, ale można podpiec

go też na patelni. 

Gotowy ser ułożyć na wcześniej przygotowanych warzywach.
Część sera powciskać  głębiej do warzyw. 

Porcję sałatki przełożyć na talerz i polać sosem czosnkowym. 


Sałatkę podałam z grzankami.







2 komentarze: