Leczo to jedno z moich ulubionych dań dlatego w sezonie
robię je dość często.
ja jeszcze chętniej przyjęłam i wszyscy zadowoleni :)
Leczo zawsze robię z cukinią, takie najbardziej nam smakuje.
Uwielbiam leczo za smak, zapach i te kolory.
Mogłabym jeść, jeść i jeść....
W zakładce pieczywo znajdziecie sporo przepisów.
Może coś wybierzecie.
Składniki:
3 papryki czerwone
2 papryki żółte
2 papryki zielone
1 średniej wielkości cukinia
4 pomidory
2 cebule
1 ząbek czosnku
500 g. kiełbasy śląskiej
3/4 szklanki przecieru pomidorowego (miałam swojski)
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
pieprz
trochę oleju do smażenia
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Papryki umyć usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Cukinię obrać ze skórki, przekroić wzdłuż, usunąć miąższ
i również pokroić w kostkę.
Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej
ilości oleju. Kiedy się zarumieni dodać pokrojoną cebulę.
Smażyć chwilę, aż cebula się zeszkli, następnie dodać drobno
pokrojony czosnek, smażyć jeszcze kilka sekund i dodać
pokrojone pomidory. Wszystko razem chwilę podsmażyć
następnie wrzucić pokrojoną paprykę i cukinię, wlać przecier
pomidorowy. Wszystko razem wymieszać i dodać przyprawy.
Można trochę podlać wodą, ale nie jest to konieczne,
Przyprawić jeszcze solą i pieprzem według swojego gustu.
Oj, to chyba dla Małżonka ten serduszkowy półmiseczek ;-)
OdpowiedzUsuńA letnie leczo to klasyka - zawsze robimy, aczkolwiek bracia Madziarzy mogliby zemdleć (ze względu na dodatek cukinii i brak smalcu :-D)
Zawsze robię z cukinią, tak robiła moja babcia i takie najbardziej nam smakuje :) To jest leczo po polsku, he he .... Buziaki :)
UsuńNo bo w końcu my Polacy :-DDD
UsuńUwielbiam leczo! Szczególnie w wersji pikantnej. Najlepsze z dużą ilością papryki i kiełbaski. Ja zamiast śląskiej dodaję swojską z Zalasku jest naturalna i robiona w pobliskim zakładzie Karol. Można ją kupić w Carrefurze.
OdpowiedzUsuń