Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego mielonego (u mnie szynka)
1 duże jajko
3 łyżki bułki tartej
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1 średnia marchewka
2 pełne łyżki prażonej cebulki
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczka papryki ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1,5 łyżeczki majeranku
pieprz według uznania
Olej do smażenia
1 czubata łyżka musztardy
Wykonanie:
Marchewkę zetrzeć na tarce, papryki pokroić w małą kostkę,
czosnek drobno posiekać.
Na patelni podgrzać niewielką ilość oleju, dodać warzywa i smażyć
około 10 minut, często mieszając. Pod koniec smażenia dodać czosnek.
Następnie zostawić do przestudzenia.
Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, przestudzone
warzywa i przyprawy.
Wszystko razem wymieszać, a następnie wyrobić dłonią kilka minut.
Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie mięso przełożyć do keksóki wyłożonej folią aluminiową.
Wyrównać powierzchnię i uderzyć kilkakrotnie formą o blat, żeby mięso
się ułożyło. Wierzch posmarować musztardą.
Tak przygotowaną pieczeń wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
180 stopni i piec 1 godzinę.
I na ciepło też można podać z jakimś fajnym sosikiem :-)
OdpowiedzUsuńPewnie. Można zrobić obiad i podać z sosikiem, a z tego co zostanie zrobić kanapki na kolację :)
Usuń