środa, 3 lipca 2024

Pieczeń rzymska z papryką.

 


Pieczeń rzymska dobrze smakuje na ciepło i na zimno. My bardzo lubimy
na zimno na kanapki. Tym razem, żeby trochę urozmaicić dodałam paprykę.
Często kombinuję z dodatkami, żeby nie było nudno :)
Mięso do pieczeni najlepiej zmielić samemu, ale jeśli nie macie maszynki
do mielenia, to z gotowców polecam mięso mielone "Dolina dobra".


Składniki:

1 kg mięsa wieprzowego mielonego (u mnie szynka)

1 duże jajko 

3 łyżki bułki tartej 

1/2 papryki czerwonej 

1/2 papryki zielonej 

1 średnia marchewka 

2 pełne łyżki prażonej cebulki 

2 ząbki czosnku 

1,5 łyżeczki soli 

1/2 łyżeczki papryki słodkiej 

1/3 łyżeczka papryki ostrej 

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 

1,5 łyżeczki majeranku 

pieprz według uznania 


Dodatkowo:

Olej do smażenia 

1 czubata łyżka musztardy 


Wykonanie:

Marchewkę zetrzeć na tarce, papryki pokroić w małą kostkę,

czosnek drobno posiekać. 

Na patelni podgrzać niewielką ilość oleju, dodać warzywa i smażyć

około 10 minut, często mieszając. Pod koniec smażenia dodać czosnek. 

Następnie zostawić do przestudzenia. 


Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, przestudzone

warzywa i przyprawy.



Wszystko razem wymieszać, a następnie wyrobić dłonią kilka minut. 

Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Po tym czasie mięso przełożyć do keksóki wyłożonej folią aluminiową. 

Wyrównać powierzchnię i uderzyć kilkakrotnie formą o blat, żeby mięso

się ułożyło. Wierzch posmarować musztardą. 



Tak przygotowaną pieczeń wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury

180 stopni i piec 1 godzinę. 








2 komentarze:

  1. I na ciepło też można podać z jakimś fajnym sosikiem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie. Można zrobić obiad i podać z sosikiem, a z tego co zostanie zrobić kanapki na kolację :)

      Usuń