środa, 10 lipca 2024

Deser z mascarpone i musem mango.

 


Bardzo prosty deser, który zrobicie w kilka chwil. Ładnie się prezentuje

i bardzo dobrze smakuje. Nie jest zbyt słodki, oczywiście jeśli lubicie słodko

to możecie dodać więcej cukru.   

Takie deserki świetnie się sprawdzą na letnie upały.

Użyłam mango w puszce ponieważ zalegało mi w szafce,

ale możecie użyć świeżych owoców. 

Z podanych składników zrobiłam 7 deserów w pucharkach.

Składniki:

500 ml. śmietanki 30 %

500 g. serka mascarpone 

1 pełna łyżka cukru pudru 

1 puszka mango (425g.)

biszkopty okrągłe 

dowolne owoce 


Wykonanie:

Mango odsączyć i zblendować na gładki mus. 


Śmietankę wlać do miski, dodać mascarpone i cukier.

Wszystko razem zmiksować na gęsty krem. 


W pucharkach ułożyć po jednym biszkopcie, następnie
wyłożyć trochę musu z mango (jedna pełna łyżka),
na to ponownie po jednym biszkopcie, następnie wyłożyć
krem mascarpone. 


3 biszkopty pokruszyć i posypać wierzch deserków. 

Tak przygotowane deserki udekorować owocami

i schłodzić w lodówce. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz