Dziś polecam pulpeciki w sosie koperkowym. Danie wszystkim znane :)
Każdy robi je na swój sposób. U mnie to jest różnie, czasem pulpety podsmażam
na patelni i dopiero zalewam bulionem, a czasem zalewam surowe, bez podsmażania.
Tym razem zrobiłam bez podsmażania. Pulpeciki są miękkie i delikatne.
Podaję składniki dla dwóch osób
Składniki:
300 g. mięsa mielonego z szynki
1/2 cebuli
1 czubata łyżka bułki tartej
1 jajko
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki soli (na początek)
na czubku łyżeczki pieprzu
Sos:
1 szklanka bulionu
1/2 szklanki śmietanki 30 %
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 pęczek koperku
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulkę, jajko,
bułkę tartą i przyprawy.
Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Formować małe pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego.
Dłonie można namoczyć w wodzie wtedy mięso nie będzie się kleić.
Pulpety układać od razu na patelni.
Zalać gorącym bulionem.
Przykryć i gotować na małym gazie
około 15 minut.
Śmietankę wymieszać dobrze z mąką, żeby nie było grudek.
Wlać do pulpetów i wymieszać. Sos przyprawić solą i pieprzem.
Dusić jeszcze 5-7 minut, żeby sos zgęstniał. Następnie dodać posiekany koperek.
Gotować jeszcze chwilkę, około 1 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz