Pyszna i aromatyczna babka pomarańczowa. 
Jak ona pachnie.... 
Zrobiłam ją na bazie babki piaskowej. 
Bardzo polecam, spróbujcie koniecznie. 
Składniki:
4 jajka
szczypta soli 
1 niepełna szklanka cukru 
1 niepełna szklanka oleju
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml soku z pomarańczy
otarta skórka z 1 pomarańczy 
Polewa:
60 g. czekolady mlecznej
30 g. śmietanki 30 %
Dodatkowo:
kandyzowana skórka pomarańczowa
Wykonanie:
Pomarańczę dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. 
Następnie zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. 
Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę. 
Następnie, cały czas miksując, powoli wlewać olej i sok z pomarańczy.
Na koniec, przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodać 
otartą skórkę pomarańczową.
Zmiksować tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 55 minut. 
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać 
aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. 
Wystudzoną babkę udekorować polewą i  kandyzowaną skórką pomarańczową. 







 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz